Betaalgedrag jongeren zorgwekkend
Amsterdam, 27 november 2018 - Jongeren tussen de 18 en 24 jaar houden er hele andere betalingsmoraal op na dan volwassenen. Zo betalen ze hun rekening gemiddeld vaker na de betalingstermijn (58% versus 40% gemiddeld). Jongeren kopen bovendien zonder zorgen op krediet. Dit doen ze vooral online bij het shoppen. Zorgwekkend vindt financieel dienstverlener Intrum het gemak waarmee geld wordt geleend. Bijna een derde (28%) van de jongeren geeft zelfs aan hun financiële situatie niet op orde te hebben. Dit alles blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intrum onder consumenten omtrent hun betaalgedrag. Het European Consumer Payment Report komt vandaag uit.
- 28% jongeren heeft financiële situatie niet op orde
- Een derde van jongeren vindt het kopen van spullen op krediet of met geleend geld geen probleem
- 58% van de jongeren betaalt rekeningen te laat
- 40% van de jongeren geeft vooral online meer geld uit
- 37% van de jongeren voelt druk om meer te consumeren door sociale media
Volgens Rick Terra Managing Director van Intrum Nederland is het uitermate belangrijk dat jongeren meer inzicht hebben in hun financiën en beter nadenken over hun uitgaven: ”Het gemak waarmee wordt geleend en uitgegeven kan heel eenvoudig tot problemen leiden. Betere kennis en voorlichting voor jongeren helpt om hen te behoeden voor schuldenproblematiek.“
Sociale omgeving van invloed
Vrienden zijn belangrijk voor jongeren. Geld lenen aan vrienden die rekeningen niet kunnen betalen is dan ook geen probleem. Op de vraag of jongeren in het afgelopen jaar iemand hebben geholpen zonder hiervoor terugbetaling te verwachten zegt 32% ja versus 13% gemiddeld. Dit geld wordt vooral aan vrienden gegeven, zelfs zonder de verwachting dat het terugbetaald wordt. Social media zet jongeren ook nog extra onder druk om uitgaven te doen die niet binnen het budget passen. 37% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar en 34% van de ondervraagden tussen de 25 en 34 jaar geeft dit aan.
Online is in het algemeen een factor die meespeelt bij het doen van uitgaven. Aankopen worden gemakkelijker gedaan, achteraf betalen is zo ingesteld en ook het gebruik van een credit card is steeds vaker mogelijk. Meer uitgeven en duurdere aankopen sluipen er snel in. 40% van jongeren geeft aan dat ze online snel meer uitgeven door het gemak. 35% van de ondervraagde jongeren zegt uiteindelijk duurder uit te zijn dan ze hadden bedoeld.
Rick Terra denkt dat er moet worden gewerkt aan verstandiger financieel gedrag. “We zien de betalingsmoraal vervagen onder jongeren. Het is een negatieve trend waar we als maatschappij iets aan moeten veranderen. Als mensen op deze leeftijd al dusdanig gemakkelijk geld lenen, kan dat in de toekomst voor problemen zorgen. Om jongeren bewuster te maken van de waarde van geld en vooral hoe hier mee om te gaan geeft Intrum bijvoorbeeld workshops op verschillende scholen. Daarnaast hebben wij verschillende samenwerkingen met schuldhulpverlenende instanties.